Cum se construieste corect un semineu pe lemne? (Tutorial pe etape)

...este intrebarea pe care si-o pun multi astazi. Ei se intreaba daca e chiar atat de greu sa iti pui un semineu in living sau trebuie doar sa stii cum... Adevarul e ca exista o mare responsabilitate pentru cel care doreste sa monteze, sa racordeze si sa finiseze un semineu clasic, dar nimic nu e imposibil astazi cu atata informatie la dispozitie!

 

In acest articol, vrem sa iti prezentam 8 etape esentiale, in ordinea fireasca si corecta, pentru construirea unui semineu pe lemne, intr-un mod sigur, profesionist si functional!

 

Instalarea unui semineu de lemn in casa sau proprietatea dvs. este o decizie care nu ar trebui luata in nestiinta de cauza. Orice constructie noua necesita angajamente atat in timp, cat si in resurse financiare.

 

Recomandarea noastra este sa apelati la un specialist; insa, daca printre noi exista si persoane care isi asuma constructia in regim propriu sau pentru cei care doresc sa se informeze despre etape de constructie, venim in ajutor cu un ghid punctual ce contine etape si sfaturi importante oferite de specialisti. Desi exista multa informatie ce circula pe forumurile din Romania, nu toata este oferita de persoane autorizate. Atentie, deci la forumurile pe care le accesati si sursa pe care o alegeti pentru a va documenta.

 

 

Pe piata sunt prezente multe sisteme de constructie a unui semineu pe seama carora se poate discuta, insa cel mai des intalnit este cel cu focar inchis si convectie de aer cald, construit cu placi izolatoare special concepute in acest sens (cum sunt cele de: silicat, vermiculita, enclosureboard, silcaheat etc). Prin urmare, in acest articol va fi prezentat pas cu pas modul corect de constuctie al unui semineu pe lemne cu convectie de aer – semineul clasic.

 

 1. Necesarul de materiale

 

In procesul de constructie a semineului, alegerea materialelor necesare si potrivite este vitala. Instalarea unui focar semineu se recomanda a fi facuta de un profesionist pentru evitarea eventualelor probleme pe parcursul functionarii.

 

 

In multe cazuri se intampla ca proprietarii sa nu acorde o atentie prea mare materialelor secundare, ci doar focarului in sine – piesa principala de altfel. Aceasta neatentie insa, se traduce in riscuri mari: nefunctionare corecta, incendii, etc.

Recomandam sa acordati atentie in alegerea urmatoarelor materiale pentru constructia semineului:

 

 

 • focarul – in cazul in care acesta va fi montat pe un cos de fum existent, asigurati-va ca va si functiona corect ulterior, respectand regulile de montaj si normele in ce priveste dimetrul, inaltimea si constructia cosului. Daca nu sunteti sigur ca cosul de fum indeplineste normele de siguranta, contactati un specialist pentru a va ajuta cu sfaturi sau chiar o constatare la fata locului.

 

 

 • tubulatura (burlanele) de evacuarealegeti un model realizat din materiale de calitate care vor asigura o rezistenta in timp si o buna etansietate. Recomandam sa tineti cont de urmatoarele lucruri atunci cand instalati tubulatura: legatura dintre cosul de fum si focar sa se realizeze cu piese fixe din otel de 2 mm sau inox de 0,8mm. Evitati tuburile flexibile care se pot deteriora usor, pentru siguranta dvs., a familiei si a caminului!

 

ASA NU! -> Improvizatii la racordarea semineului cu cosul de fum (prin tub flexibil neizolat). Multe astfel de legaturi au dus la incendii sau probleme grave de functionare!

 

Una dintre cauzele cele mai des intalnite pentru care oameni sunt nevoiti sa refaca constructiile de seminee sunt scaparile de gaze pe tronsonul de evacuare pana in cosul de fum, de aceea e foarte important sa acordati o deosebita atentie legaturii dintre cosul de fum si focar, atat pentru siguranta, cat si pentru o lucrare trainica.

 

 • suportul focarului (daca este cazul). Acesta se regaseste de obicei la focarele inchise de fonta. Nu este necesara turnarea placii de beton; in schimb, trebuie sa asezati focarul pe un suport care a permite circulatia aerului, facilitand in acelasi timp racirea focarului, esentiala pentru a evita supraincalzirea.

 

 

 • placile izolatoare:

In primul rand, placile izolatoare pe care le alegeti trebuie sa prezinta un coeficient de izolare ridicat si in acelasi timp sa fie ecologic pentru a nu pune in pericol sanatatea. Daca v-ati intrebat vreodata de ce vata nu mai este recomandata si nu se mai foloseste in constructia semineelor, acesta este motivul.

Placile izolatoare recomandate pentru seminee trebuie sa corespunda unor norme foarte stricte pentru a nu fi daunatoare sanatatii; asigurati-va ca tineti cont de acest lucru atunci cand le achizitionati.

 

 

 • mortarul (adezivul refractar): trebuie sa fie rezistent la temperatura inalta si sa aiba caracteristica de a fi flexibil. Diferenta de pret dintre un adeziv refractar obisnuit si unul conceput special pentru lipirea placilor de placare a semineului nu este foarte mare, de aceea recomandam sa folositi sistemul complet, adica un adeziv special conceput pentru lipirea placilor.

 

 

 • grile de evacuare/aerisire: Acestea trebuie sa fie din metal, sa aiba rama si sa fie termorezistente, dar care nu isi schimba forma sau culoarea.
  Pentru a alege marimea potrivita a grilei de evacuare, calculate marimea acestora in cm2 pe arie, in functie de puterea focarului existent.

 

 

 • Cosul de fum: Reprezinta cea mai importanta componenta din cadrul constructiei, dar si cea la care apar cele mai multe probleme din cauza alegerilor prost facute sau a montajului necorespunzator. Asadar, la alegerea cosului de fum, acordati o atentie deosebita, iar daca nu suneti siguri apelati la un specialist pentru a va ajuta cu orice nelamuriri intampinati.
   

ASA NU! -> Exemplu de cos de fum improvizat care a trebuit inlocuit complet (stanga) si improvizatie evacuare prin tub flexibil din horn vechi de caramida (dreapta).

 

Cosurile de fum care beneficiaza de o garantie mai mare sunt cele ceramice cu triplu strat: ceramica, izolatie, beton. Pentru exteriorul cladirilor, se folosesc de obicei cosurile din inox, insa acestea au o durata de functionare mai mica. Cosurile de fum din ceramica sunt cele mai bune alternative la hornurile clasice din caramida (vechi sau noi). Sunt mult mai rezistente, formand un tot unitar care este mult mai durabil in timp!

 

 • materiale suplimentare care pot fi folosite: Fie ca vorbim despre plasa, componente de admisie sau silicon impregnant, acestea trebuie sa aiba destinatia speciala pentru constructia semineelor.

 

 1. Pregatiri si amplasarea semineului.

 

Detaliile tehnice, de forum, sunt esentiale pentru amenajarea corecta a semineului; acestea trebuie respectate cu strictete pentru a asigura functionarea dorita. In ceea ce priveste locul amplasarii semineului, acesta trebuie ales si evaluat inainte de a ne apuca de constructia propriu-zisa. Pentru trasarea locului in care acesta fi montat, tineti cont de dimensiunea focarului, modelul dorit, parametri tehnici sau groasimea materialelor izolatoare.

Daca hornul de fum se doreste a fi construit, atunci gaura de racordare trebuie pregatita la minim 1.5 m inaltime, de la nivelul pardoselii. In caz contrar, vor aparea probleme la racordarea focarului.Pentru a stabili inaltimea gaurii de racordare, tineti cont de: inaltimea la care va fi amplasat focarul, inaltimea camerei de ardere, gabaritul, unghiul de racordare si tubulatura la 45 sau 90 de grade.
 

 

Pentru amplasarea semineului, trebuie pregatita dinainte suprafata pe care acesta va fi montat. Daca incaperea are parchet, va recomandam sa decupati portiunea de parchet unde se doreste pasarea semineului. Daca nu doriti acest lucru, puteti aplica o sticla securizata in fata camerei de ardere pe pardoseala.

Din cauza greutatii focarelor si a dilatarilor, nu este recomandata prezenta incalzirii in pardoseala sub semineu. Daca totusi, instlarea semineului nu a fost prevazuta initial in aceea incapere, recomandam zidirea semineului pe o placa de beton, granit, marmura sau travertin, astfel incat greutatea sa fie distribuita uniform. Inainte de urmatoarea etapa, locul de amplasare trebuie bine curatat iar peretii dati cu amorsa.

 

 

 1. Izolarea peretilor adiacenti semineului

 

Tot din categoria materialelor necesare pentru constructie de semineu, si chiar indispensabile, fac parte si placile izolatoare termorezistente. Astfel, peretii unde se amplaseaza semineul trebuie izolati. Indiferent daca vorbim de pereti interiori sau exteriori de caramida, rigips sau lemn, e important ca pereti sa fie bine izolati. 

Indiferent de materialul din care sunt construiti peretii adiacenti semineului si fie ei interior sau exterior, de caramida, din rigips sau din lemn, necesitatea izolarii acestora este nediscutabila. Placile izolatoare non-combustibile si cu proprietati refractare (cum sunt cele din silicat de calciu sau cu vermiculite) si adezivul special pentru constructia semineului sunt esentiale in acest proces.

IN NICIUN CAZ nu se lasa peretii neizolati sau focarul se izoleaza doar cu vata, ca in exemplele de mai jos !!!

 

 

Se recomanda izolarea totala a suprafetelor expuse la temperatura, in caz contrar structura peretelui poate fi afectata. Asta, deoarece orice material supus la temperatura ridicata, fara a avea proprietati refractare, va fi afectat in timp.

 

Ce trebuie sa stiti: curatati suprafata placilor cu apa inainte de a le monta, pentru inlaturarea impuritatilor si pentru a face o priza buna la lipire.
Placile izolatoare trebuie fixate pe perete cu ajutorul unui adeziv flexibil, iar dupa placare, rosturile trebuie umplute cu adeziv.

 

 

Va recomandam ca izolarea peretilor sa se faca in strat dublu, pentru a elimina orice posibilitate de transfer termic. Puteti folosi placi cu grosime mai mare: de 4, 5, 6, sau 10 cm. Dupa finalizarea acestui pas, veti ramane probabil cu bucati de material. Nu le aruncati! Folositi-le in urmatorul pas de constructie a semineului.

 

 1. Punerea focarului pe pozitie

 

Daca focarul vine cu picioare de montaj, acesta va putea fi asezat cu atentie, direct pe locul dorit. Daca insa focarul nu este prevazut cu aceste picioruse, este recomandat sa asezati inainte, pe pardoseala un suport special pentru acest scop, de preferat din otel.

In ceea ce priveste distanta, tineti cont ca focarul trebuie sa fie amplasat la o distanta de minim 10 cm de orice lucru apropiat, pentru a evita supraincalzirea acestuia dar si a asigura o circulatie corespunzatoare a aerului de convectie.

 

 

In cazul inaltimii recomandate pentru montarea focarului fata de sol, aceasta se recomanda a fi de 30-40 cm. Astfel veti asigura o circulatie buna a aerului pe suprafata inferioara a focarului.

 

 1. Legatura la aerul de ardere din exterior

 

Aceasta etapa este obligatorie in cazul semineelor cu ardere etansa si recomandata celorlalte aplicatii, aducand cu ea numeroase avantaje:

 

 • nu consuma oxigenul din incaperea unde este amplasat
 • ajuta la o ardere mai curata si mai completa a lemnelor
 • imbunatateste tirajul si reduce depunerile de funingine pe suprafata sticlei

 

Anumite focare de semineu (de obicei cele din fonta) au nevoie de un kit special pentru racordare la aerul de ardere din exeterior format din 3 piese. Unele focare au nevoie doar de clapeta (regulator) de admisie, iar altele au acest sistem incorporat.

 

 

Recomandare! Kitul de admisie sa fie achizitionat de la acelasi furnizor cu focarul.
Racordarea admisiei la aerul de ardere din exterior poate fi facuta si cu ajutorul unui sistem automat, care va regla debitul de aer in funtie de temperatura din interior, regland astfel flacara si reducand consumul de lemne, dar pentru astfel de sistem, va recomandam sa apelati la un specialist.


Aerul de ardere din exterior poate fi introdus in focar printr-o tubulatura dreptunghiulara sau rotunda, in functie de spatiul de amplasare al semineului.
Acest lucru se realizeaza prin peretele exterior din spatele semineului, prin sapa, prin placa de jos (pivnita, beci, garaj, terasa) sau prin canalul de ventilatie, pe langa cosul de fum.

 

 

 1. Racordarea focarului la cosul de fum

 

Racordarea focarului la cosul de fum este una dintre cele mai importante etape si care implica multa responsabilitate.

 

Tuburile alese trebuie sa aiba o calitate mare proprietati de etanseitate ridicate, pentru a evita eventualele scapari de gaze.
Conexiunea dintre focar si cosul de fum trebuie sa fie facuta cu burlane (tuburi) de otel de minim 2 mm grosime sau de inox de 0.8 mm.
Evitati racordarea cu burlane din inox (exceptie burlanele flexibile din dublu strat), la focarele sau termofocarele cu o temperatura foarte scazuta pe evacuare, unde legatura cu burlane fixe nu poate fi realizata.

 

 

In functie de materialul cosului de fum (caramida, inox, ceramica), legatura se va realiza cu element special de racordare din inox, capsa speciala, adeziv refractar flexibil sau silicon termic flexibil.
 

Pentru cosurile de fum din ceramica este obligatorie utilizarea racordului de inox special conceput in acest sens, astfel incat trecerea dintre burlane si racordul cosului de fum sa fie realizata cu diferente de dilatare intre ele.
 

Exista cazuri cand racordarea este realizata gresit, ceea ce poate cauza fisuri pe partea racordului, ducand la o functionare proasta si punand in pericol siguranta voastra.
In functie de inaltimea si diametrul cosului de fum, precum si al volumului camerei de ardere, racordarea se realizeaza la 45 sau 90 grade.

 

Racordare a semineului la cosul de fum, realizata prin tubulatura (burlan) la 45 grade.

 

 1. Structura de rezistenta a semineului

 

Structura de rezistenta a unui semineu este necesara in constructia unui semineu complet. In partea inferioara a focarului, zidirea soclului poate fi realizata din placi izolatoare sau materiale dure precum caramida.

 

In partea superioara, adica de la focar in sus, trebuie utilizate materiale izolatoare sau refractare. Constructia cu placi izolatoare de silicat de calciu este cea mai utilizata in aceste cazuri. Acestea se vor lipi cu adeziv.

 

 

Constructia carcasei semineului trebuie facuta in jurul usii focarului cu ajutorul benzii speciale de dilatare (contractare) sau a unor distantiere mici (care vor fi scose la finalizare, pentru a nu aparea fisuri pe constructia semineului in urma dilatarii focarului).

 

Zona tehnica plasata deasupra racordului se va inchide cu ajutorul unui capac din placi numit deflector. Acesta aer rolul de a redirectiona caldura pe grila, stabilind un schimb termic mai bun si rapid.

 

Atentie! In montajul placilor de silicat de calciu, nu alegeti structura din profile metalice, pentru a evita aparitia fisurilor in hota semineului si zgomotelor produse in urma tensionarii.

 

Totodata, evitati utiliarea vatei bazaltice deoarece aceasta nu este sigura si poate avea efecte negative asupra sanatatii.

 

 

 

 

 1. Ultimele detalii si finisajul semineului.

 

In urmatorul pas, va trebuie sa taiati golul pentru grilele de evacuare si admisie.
Acordati o atentie speciala acestei etape si dimensionarii grilelor, pentru ca e momentul din constructie in care, chiar si mesterii experimentati, ce activeaza in domeniu de multi ani, pot gresi.

 

Luati in considerare doar dimensiunea interioara de evacuare, ci nu dimensiunea totala a grilei, adica doar partea pe unde aerul va fi evacuat. Acest lucru inseamna ca se va calcula dimensiunea totala din care scadeti aprox. ~ 2-3 cm.

Grilele vor fi dimensionate in functie de putere focarului in cm2 si anume:

 

 

Unele grile pot stopa cantitatea de aer ce trebuie evacuat din cauza plaselor foarte dese sau a lamele numeroase, de aceea ele trebuie sa fie mai mari cu 10-20%.
Daca golul de evacuare nu poate fi apreciat, calculati dimensiunea totala bruta din care scadeti 20-30%, ceea ce reprezinta suprafata care optureaza evacuarea.

 

Golul de admisie pentru aerul de convective trebuie sa reprezinta 75% din totalul ariei de evacuare, insa acesta nu este obligatoriu a se realiza sub forma de grila.
Daca nu va descurcati, va recomandam sa apelati la un specialist.

 

 

Grilele de evacuare trebuie amplasate in zona tehnica, imediat sub capacul deflectorului. Pentru constructii speciale si forme mai iesite din comun, consultati un specialist in vederea montajului (constructii rotunde, televizor incorporta in hota, semineu suspendat  etc.) Apoi, se trage plasa de temperatura cu adeziv flexibil pe exteriorul constructiei sau, in anumite cazuri, se placheaza cu rigips de temperatura pentru un finisaj mai neted. Se finiseaza cu un strat de tinci, decorativa, lavabila sau alte materiale cu care acesta poate fi placat (piatra, marmura etc.), dupa preferinta.

 

 

CONCLUZIE

 

Asa cum ai putut citi in randurile de mai sus, constructia (pozitionarea, placarea, izolarea, racordarea) si finisarea unui semineu nu este tocmai un proces usor, la indemana oricui! De aceea ai nevoie de un ghid de constructie, pas cu pas!

 

 

Procesul necesita atentie, informare si responsabilitate. Speram ca informatiile specialistilor nostri sa va fie de folos, iar daca aveti nevoie de consultanta ori doriti ajutorul unui specialist in montajul semineelor, nu ezitati sa apelati la noi!
Garantam informatiile specialistilor, intrucat acestea vin in urma experientei si profesionalismului; asadar, in loc sa cautati alte surse sau forumuri, aveti incredere in profesionisti!

 

Alege profesionalismul, calitatea si experienta in constructia de seminee!