MENIU

Cum montezi un cos de fum ceramic HOCH

 

 

Construirea unui cos de fum necesita profesionalism, experienta in domeniu si materiale de calitate. Cosul de fum reprezinta cel mai important element al unui sistem de incalzire, ce trebuie sa fie eficient, economic si cu o lunga durata de viata. 

Pentru montarea corecta a cosului de fum universal Hoch trebuie respectati pasii din Manualul de instructiuni. 

Cosul de fum ceramic este unul prefabricat, prevazut cu elemente modulare necesare constructiei cosului.

 

 

 Cosul este compus din:

 

- placa de acoperire din beton semi-usor

- vata izolatoare

- tub ceramic de racord

- mantale din beton

- palaria cosului

 

 

In primul rand in montajul cosului trebuie  folosite doar componente si materiale de montaj originale marca Hoch, precum tuburi samota, usita de vizitare, grilajul de aerisire si colectorul de condens de la baza cosului.

 

Al doilea pas este reprezentat de etapa izolarii cosului de fum, ce cuprinde pregatirea bazei, asezarea primei mantale si umplerea bazei cu beton.

 

 

 

Izolatia bazei se realizeaza cu carton sau folie, pe o suprafata plana, si ulterior se pregateste si se amesteca mortarul intr-o galeata curata. Si blocul de beton este asezat pe izolatie. Asezarea bazei pentru structura cosului reprezinta un pas vital pentru o constructie corecta. 

 

 

Fiecare manta de beton trebuie fixata la nivel, pentru a fi perfect perpendiculara pe suprafata de contact. Se recomanda folosirea unui boloboc pentru o precizie si o constructie dreapta. Mortarul pregatit se foloseste pentru umplerea primului bloc de beton. 

 

 

Al treilea pas il reprezinta etapa montarii hornului ce cuprinde: zidirea componentelor unele peste celalalte, gaurirea blocurilor de beton si decuparea lor unde e necesar, si montarea tubului ceramic interior, care va fi izolat apoi cu vata.

 

Colectorul de condens se fixeaza deasupra bazei deja pregatite, si se verifica cu un boloboc pentru asigurarea lui.

 

 

 

 

Pentru sabloanele care insotesc fiecare sistem de cos de fum Hoch se folosesc decupajele necesare in mantalele de beton, verificand in Manualul cu Instructiuni pentru Montaj.

 

Blocul de beton este insemnat pentru gaura aferenta grilajului de aerisire, iar cu ajutorul polizorului unghiular este taiata gaura marcata. Ulterior se pregatesc marginile, si mantaua taiata cu polizorul este asezata la pozitie cu ajutorul mortarului, imbinand-o cu piesa pusa anterior. 

 

Gaura pentru usita de vizitare este insemnata cu ajutorul sablonului, dupa care este realizat decupajul cu acelasi polizor. Este necesara verificarea nivelului orizontal si vertical al elemntelor adaugate constructiei. 

 

 

 

 

Inainte ca adezivul sa se intareasca este indepartat mortarul de pe colectorul de condens cu un burte moale, dar mai intai se adauga si se verifica urmatoarea mantala de beton. 

 

Se creeaza imbinarea potrivita, aplicandu-se adezivul pentru ceramica pe segmentul de tub ceramic cu decupaj pentru vizitare, si se aseaza apoi pe colectorul de condens.

 

Vata izolatoare se fixeaza in spatele tubului ceramic cu decupaj de vizitare, si este zidita urmatoarea manta de beton adaugand mortar pe canturile de beton. Se introduce in interior vata izolatoare, ce se pliaza usor pe manta. 

 

Cu ajutorul sabolonului este insemnata gaura pentru segmentul de tub ceramic cu racord, dupa care se realizeaza decupajul. Mantaua decupata este asezata tot perpendicular la constructie.

 

Ultima etapa este dupa zidirea mantalei, cand este folosit adezivul pentru ceramica si fixat tubul ceramic cu racord. Cu un burete moale este curatat surplusul de adeziv. Iar vata izolatoare este asezata de jur imprejurul tubului ceramic. Se continua construirea hornului pana la inaltimea corepunzatoare, cu montarea de mantale, vata izolatoare si tuburi ceramice.

 

 

 

 

Al patrulea pas reprezinta procesul finalizarii hornului, ce presupune montarea terminatiei cosului de fum cu colier de etansare din inox a placii de acoperire din beton si a palariei terminale.

 

Colierul metalic de etansare este asezat pe ultima manta, de care va fi prinsa palaria hornului. Cu ajutorul mortarului se monteaza placa de acoperire din beton semi-usor, iar placa este adusa la acelasi nivel. Pentru siguranta se foloseste un ciocan din cauciuc rezultand o nivelare fina si exacta.

 

 

 

Se taie ultimul segment de tub ceramic conform inaltimii palariei terminale, si se aseaza pe placa de acoperire folosindu-se flexul. Iar la montajul palariei se foloseste adezivul pentru ceramica, ce se aplica pe cantul tubului.

 

In etapa de finalizare trebuie avuta in vedere o atentie sporita la piciorusele de stabilizare pentru ca se indoaie, iar palaria montata corect se sprijina pe aceste picioruse la o distanta de 1-2 cm fata de placa de acoperire. Surplusul de adeziv este indepartat cu ajutorul unui burete moale.

 

Al cincelea pas reprezinta finalizarea ultimelor detalii ale constructiei precum: montarea placii de acord, grilajul de aerisire si usita de vizitare a cosului de fum. 

 

 

In final, se decupeaza placa de racord si gaura aferenta racordului din tubul ceramic, si ulterior se introduce suportul usitei de vizitare in mantaua de beton. Se prinde cu suruburi in beton, si se prinde si usa metalica pe balamalele laterale, iar pasul final este montarea grilajului de aerisire.

 

Daca doriti mai multe informatii cu privire la alegerea si montarea unui cos de fum, luati legatura cu noi!