Cat de economica este incalzirea cu un semineu pe bioetanol? Cost si explicatii!

Intodeauna inainte de achizitionarea unui produs mereu te informezi despre folosirea si consumul produsului. Asadar daca detii deja un biosemineu sau ai in vedere achizitionarea unui semineu pe bioetanol s-ar putea sa iti doresti sa afli raspunsul la cateva intrebari legate de modul de intretinere si costul acestuia, si daca merita investitia! Deci care este consumul unui semineu pe bioetanol?

 

Imaginea focului traditional si incalzirea clasica mereu se contureaza in mintea noastra cu jocul lemnului, adica consumul de combustibil solid, dar si timpul si efortul pe care trebuie sa il depui pentru depozitarea si aranjarea acestora.

 

In acest articol iti vom prezenta explicatii practice cu privire la costurile utilizarii unui biosemineu, chiar si influenta acestuia asupra cifrelor, si nu doar pareri neavizate asa cum se gasesc cel mai adesea in mediul online.

Cat de scumpa sau de ieftina este incalzirea si alimentarea cu combustibil a unui biosemineu cu focar tip rezervor?

 

 

Cat consuma un biosemineu?

 

Un semineu pe bioetanol consuma in medie un 1 litru in aproximativ 2-4 ore, insa acest timp de consumare depinde de gradul de deschidere a cleptei rezervorului biosemineului. Cu cat clapeta este mai deschisa, cu atat combustibilul se va consuma mai repede, iar arderea va fi mai scurta si incalzirea mai puternica. Insa cu cat clapeta este mai putin deschisa cu atat combustibilul va arde mai lent, deci intervine modul economic.

In plus, gradul de deschidere a clapetei determina si marimea flacarii: cu cat clapeta este mai deschisa, cu atat flacara se aproprie de inaltimea sa maxima deasupra rezervorului.

 

Factorii care determina costul

 

Comparativ cu costurile de functionare ale semineelor pe lemne sau pe gaz, semineele pe biosemineu nu sunt costisitoare. Si comparativ cu cu costurile de functionare ale altor tipuri de seminee, cu acest tip de semineu pe bioetanol iesi cel mai ieftin! Insa si costul de functionare al biosemineelor variaza de 3 factori principali de consum, si anume:

 

  • Calitatea combustibilului - pentru ca biocombustibilul este disponibil in mai multe calitati, si in medie calitatea bioetanolului influenteaza foarte putin timpul de ardere sau cat costa functionarea. Insa combustibili mai ieftin sunt de cele mai multe ori mai inflamabili decat biocombustibilii de calitate superioara si pot determina un consum mai rapid. Si asfel costurile de functionare pot creste. In general, biosemineele sunt insotite de manual de instructiuni in ceea ce priveste costurile generale ale combustibiluui.

 

 

  • Prezenta sau absenta vatei ceramice - si acest factor influenteaza cat costa intretinerea generala de incalzire, iar daca biosemineul este echipat cu vata ceramica, consumul va fi unul mai mic si constant, comparativ cu acelasi rezervor fara vata ceramica la interior. Insa rolul vatei ceramice in rezervorul biosemineului nu este unul economic, ci unul de securitate, insa te bucuri si de avantajul in plus pe care aceasta ti-l ofera. Iata mare avantaj al vatei ceramice in rezervor, in cazul unei rasturnari accidentale a biosemineului, acesta va tine tot lichidul in interiorul rezervorului, si astfel se elimina riscul de incendii si arsuri. Inca un avantaj in plus este ca vata interioara favorizeaza o ardere cu flacara constanta, iar in timp duce la o economisire a biocombustibilului in timp!

 

 

  • Biosemineul - factorul principal care va determina procesul de ardere al oricarui foc din semineul pe bioetanol este dimesniunea arzatorului, adica capacitatea rezervorului de combustibil. Cu cat un rezervor este mai mare cu atat si consumul de combustibil va creste.  La prima vedere un rezervor mai mare poate parea ca fiind un lucru negativ, de fapt, acesta va produce mai multa caldura si poate oferi o flacara mai mare si mai estetica din punct de vedere ambiental. Si daca ne gandim doar din punct de vedere economic, pentru a obtine costuri mai mici de incalzire, rezervoarele pe bioetanol cu o capacitate de combustibil de 1-3 litri tind sa arda la cea mai rentabila viteza!

 

 

  • Dimensiunea flacarii - are si ea o mare influenta in privinta costului de functionare a oricarui biosemineu. De aceea utilizatorul poate regla din clapeta viteza de ardere si amploarea flacarii, prin deschiderea sau inchiderea acesteia, manual, in functie de ce prefera utilizatorul! Anumite modele de bioseminee sunt prevazute cu un regulator care iti permite sa reduci dimensiunea flacarii si sa controlezi cat costa functionarea si consumul de combustibil - totul automat! Incalzirea incaperii ca fi astfel optimizata la maximum!

 

 

 

Cat costa biocombustibilului?

 

Pretul biocombustibilului nu are un pret fix, el difera in functie de calitate, dar mai ales in functie de cantitatea cumparata!

Regula este una simpla: cu cat investesti intr-o cantitate de combustibil mai mare, cu atat costul general de functionare va fi mai ieftin!

 

Exemplu: Poti cumpara un bidon de 1 litru pe care il poti folosi cateva ore, generand in final un cost mai ridicat. Sau poti opta pentru achizitia unui bax de 12 litri, care pe termen lung reprezinta un cost mai scazut per litri, si siguranta ca ai suficient combustibil pentru a te bucura de foc o perioada mai lunga de timp.

 

Iata un calcul simplu: Daca folosesti zi de zi un biosemineu timp de 2-3 ore, cu clapeta complet deschisa, atunci folosesti aproximativ 1litru/zi, ceea ce inseamna ca cei 12 litri ti-ar ajunge aproximativ jumatete de luna de foc zilnic. Insa majoritatea utilizatorilor de biosemine nu aprind zi de zi focul in decursul unei luni de zile. In plus eficienta biosemineelor este extrem de mare raportat la cat costa combustibilul si poate incalzi rapid o incapere, aproximativ in 30 minute.

 

 

 

Solutii pentru o ardere constanta si estetica!

 

 

Un aspect foarte important pentru ca arderea sa fie cat mai perfecta il reprezinta o incapere bine aerisita. Insa daca se alege un biosemineu mobil in exteriorul locuintei, este important ca vantul sau nu fie puternic sau in rafale, pentru ca astfel flacara va fi redirectionata in toate partile, fara a putea mentine o ardere lina, eficienta si estetica!

 

Insa problema constantei flacarii poate fi rezolvata foarte simplu, prin accesorizarea biosemineului cu sticla de protectie! Se amplaseaza in lateralele rezervorului ( aici este vorba despre biosemineul mobil) sau in partea frontala a acestuia (daca vorbim despre cele incastrate), iar flacara este protejata de actiunea curentilor de aer de orice fel. Pe langa rolul estetic, sticla de protectie previne si riscul de arsuri la copii, animale de companie sau atingeri accidentale, avand intr-un final dublu rol practic!

 

 

De unde imi cumpar biocombustibilul?

 

 

O gama larga si completa de bioseminee cu rezervor incastrabile sau de sine statatoare, dar si combustibili pentru ardere economica, sticla de portectie dar si accesorii le gasesti la noi, la preturi accesibile.

Biocombustibilul disponibil in magazinul online este 100% ecologic, fiind produs din plante si catalogat drept un lichid combusiv de calitate. In timpul arderii nu emana fum sau mirosuri, nu este toxic, iar mediul inconjurator interior si exterior este protejat.

 

 

 

CONCLUZII:

  • Ardere intre 2-5 ore
  • Capacitate rezervor intre 1 si 5 litri de bioetanol
  • Caldura emisa de 3kW sau mai mult
  • Cost functionare intre 18-23 lei
  • Reglajul flacarii: prin deschiderea/inchiderea clapetei cu ajutorul tijei inlcuse
  • Fara a emana fum sau mirosuri, mirosuri neplacute sau toxice
  • Arome: cafea, grapefruit, romantic, fructe dulci, etc
  • Ventilatie: la 5 minute de la aprinderea focului in rezervor, un geam al incaperi poate fi deschis timp de cateva ore pentru a asigura ventilatia necesare si pastrarea nivelului optim de oxigen

 

 

Daca ai nevoie de sfaturi sau alte dispozitive din domeniul termic din magazinul nostru online Alego.ro, ne poti contacta oricand, oferindu-ti consultanta gratuita si orice sfat pentru a alege cel mai bun dispozitiv!